Otomobil

AC ve DC şarj temel farkları nelerdir?

Elektrikli araçlar Türkiye’de motorlu araçlar arasında ortalama %6 gibi oranlara ulaşmış durumda. Hal böyle olunca elektrikli araçların şarj edilebilmesi için şarj ünitelerinin sayısı gittikçe artıyor. Peki elektrikli araç nasıl şarj edilir? AC/DC şarj nedir? Benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir? TOGG T10X/Tesla Model Y aracımı nasıl şarj edeceğim? Bu yazımızda sizlere bunu anlatmaya çalışacağım. Hadi başlayalım…

Screenshot

Elektrikli araçların şarj istasyonları AC ve DC olmak üzere 2 çeşittir. AC alternatif akım, DC ise doğru akımı ifade etmektedir. 

Screenshot

AC şarj istasyonları daha sıklıkla gördüğümüz yavaş şarj imkanı sağlayan aracınızı uzun süre park halinde tutacağınız durumlar için önerilir. AC akım araç içerisinde konvertör yardımıyla pili şarj etmeye uygun hale getirilir. AC şarj piliniz için daha yavaş imkanı sağlarken pil ömrünüzü daha fazla korur. Bundan dolayı sıklıkla AC şarj istasyonunda şarj etmeniz önerilir. 

DC şarj ise az önce bahsettiğimiz gibi doğru akımı ifade ediyor. Elektrik motorlu araçlar için daha yüksek kW ve daha hızlı şarj imkanı sağlıyor. AC akımı şarj istasyonu içerisinde DC akıma çevirdiğinden dolayı bu istasyonların kurulması daha maliyetlidir. DC akım araç içerisinde konvertöre uğramadan direk bataryanızı dolduruyor. Bataryanızı yarım saat gibi sürede büyük oranda doldurmak için ideal olan DC şarj istasyonları sıklıkla AVM, dinlenme tesisleri gibi alanlarda müşterilerine hizmet sağlıyor. Birim kW ücreti doğal olarak AC şarj istasyonlarına göre daha pahalı.