Otomobil

BMW İX inceleme

Son zamanlarda özellikle Amerika kıtasında kış şartlarının daha soğuk, karlı ve fırtınalı geçmesi, elektrikli araçlarda ısı pompası gerekliliği, şarj ve menzil problemlerini birlikte getirmesine rağmen satışlar azalsa bile Tesla başta olmak üzere Mercedes, BMW gibi Premium markaların elektrikli otomobilleri hatrı sayılır satış sayılarına ulaşmış durumda. Benzer yarış SUV modelleri arasında da görülüyor. Bu yazımızda sizlere BMW iX modelini tanıtacağım. BMW iX özellikleri neler?

Aracın dış tasarımına baktığımızda BMW iX sanki geleceğe dönüş filminden gelmiş SUV bir model izlenimi veriyor.

Ön tasarıma baktığımızda Poliüretan kaplı kapalı böbrek ızgara, taş parçaları gibi küçük hasarlara karşı hassasiyeti azaltmakta oldukça etkili. Şimdiye kadarki bir BMW SUV segmentinin oldukça düşük sürtünme katsayısına sahip (0,25) BMW iX bu sayede araç 2365 kg olmasına rağmen enerji tüketimi konusunda oldukça başarılı. 

BMW’de şimdiye kadar takılan en ince dayanıklı ve tasarruflu LED far teknolojisi ilk kez iX modelinde kullanıldı.

BMW iX’te ön tarafta marka logosunun bulunduğu yerin hemen altında cam temizleme sıvısı haznesi bulunuyor. 

Gömme kapı kolları ve çerçevesiz kapılar aracın sürüş ruhu ve dinamiklerini yansıtmada sizleri adet büyülüyor BMW iXte. 

Aerodinamik açıdan optimize edilmiş 21 ve 22 inç jantları tercih edebilirsiniz. 

BMW iX’te kullanılan Shy Tech konsepti araçta kullanılan modern teknolojilerin talep edilene ve ihtiyaç duyulana kadar geri planda kalmasını sağlıyor. Böbrek ızgaralar içerisinde yerleştirilmiş kamera teknolojisi, radar işlevleri, son teknoloji sensörleri ve ısıtma ögeleri bunların başında yer alırken, gizlenmiş hoparlörleriyle ses sistemi ve minimal stildeki iç tasarım düğmeleri yer almaktadır. 

Arka tarafta kullanılan ince LED stop lambalar araca sportif bir hava katarken difüzörler ise aracın aerodinamik özelliklerini artırarak menzile katkıda bulunmuş. 

Yaklaşık 500 litre bagaj hacmi sunulmuş. 

BMW iX’in koltuğuna oturduğunuzda oldukça ferah bir ortam sizleri karşılıyor. Geniş kavisli 12.3 inçlik bilgi ve 14.3 inçlik kontrol dokunmatik ekran BMW iX’te size navigasyon dahil tüm dış dünyayı önünüze getirirken, ince koltuk tasarımı ve panaromik cam tavan size ferahlık ve konfor sağlıyor. BMW iX’te panaromik cam tavanın elektro-kromatik olarak karartıldığı detayını unutmayalım.

İdrive panelinin olduğu alanda ahşap detaylar BMW iX’e ayrı bir hava katmış. 

Arka yaşam alanına geçtiğimizde elektrikli otomobillerde alışık olduğunuz orta kısımdaki şaft tünelinin olmaması ortadaki yolcu için geniş yolculuk alanı sunuyor. Arka koltuk ısıtma, koltuk başlarına entegre edilen 3D hoparlörler Lounge ortam sunuyor sizlere.

BMW Live Cocpit professional, apple car play/android auto, kablosuz şarj ünitesi, çok fonksiyonlu ön koltuklar, park asistanı plus ve sürüş asistanı professional, anahtarsız giriş ve bagaj kapağını anahtarsız açma standart donanım olarak sunuluyor.

Çift elektrik motoruna sahip BMW iX 240kW/326HP güç sunuyor . Aracın 0-100 km/h hızlanması ise yanlızca 6.1 saniye.

Enerji tüketimine gelecek olursak fabrika çıkış verilerine göre 19,4-22,5 kWh/100 km tüketim değerleri BMW iX’i kendi sınıfının en düşük güç tüketimine sahip elektrikli SUV modeli yapıyor. 76,6 kWh brüt (71kW net) batarya kapasitesine sahip BMW iX için 8 yıl/160000 km batarya garantisi sunuluyor. WLTP değerlerine göre menzil 425 km. 11 kW AC şarj ünitesi ile %0-100 batarya dolumu 8 saat sürerken, 150kW DC şarj ünitesi ile %10-80 arası batarya dolumu yalnızda 31 dakikada gerçekleşiyor. 

Diğer elektrikli araçlarda olduğu gibi BMW iX modelinde de seviyesi ayarlanabilen adaptif geri kazanım özelliği var. Böylece yavaşlama ve frenleme sırasında açığa çıkan kinetik enerji bataryayı şarj ederek menzilin artırılmasına katkı sağlıyor. 

Aracı oldukça beğendiğimi söylemeliyim şu ana kadar tasarım ve konfor olarak en beğendiğim elektrikli SUV model. Maalesef Motor kW gücünden dolayı daha yüksek ÖTV diliminde satılıyor.