Bilgisayar

Macbook yavaşlıyor mu?

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple 2017 yılında Iphone’ları kasıtlı olarak yavaşlatma gerekçesiyle aleyhine açılan 500 milyon dolarlık davayı kaybetti. Toplu açılan dava sonucuna göre davaya başvuranlara 192 dolar ödeme yapılacak. Peki Apple diğer teknoloji ürünlerini kasıtlı olarak yavaşlatıyor mu? MacBook Pro yavaşlıyor mu? Bununla ilgili kendi yaşadığım deneyimi sizlere aktaracağım.

2020 model 8 GB ram, 1.4 GHz Intel 8. nesil i5 işlemcili MacBook Pro kullanıyorum. Pil döngü sayısı 179 olup toplam batarya ömrü %81.5 değerinde. Son 1 aya kadar herhangi bir işletim sistemi güncellemesi yapmadım. MacBook Pro’yu ”macOS Catalina’‘ işletim sistemi ile kullanıyordum. Macbook’uma ”XCode’‘ programını kurabilmem için işletim sistemini Apple’ın ”macOS Sonoma” versiyonuna güncellemem gerekiyordu. Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra güncellemeyi gerçekleştirdim ve Macbook’a önce ”macOS Sonoma” ardından ”Xcode” programını kurdum.

”Xcode” programı verimli bir şekilde çalışıyordu. i5 8. nesil işlemcimde herhangi bir takılma ya da donma problemiyle karşılaşmadım. Ancak yolunda gitmeyen bazı şeyler vardı. Macbook daha çok ısınıyor sık sık işlemci fanı performanslı bir şekilde çalışıyordu. Bilgisayarın ısınması ciddi şekilde artıyordu. ”Xcode” açıkken ya da değilken fiziksel bellek kullanımı sürekli 6 GB üzerindeydi. Normalde fiziksel bellek kullanımı safari ve word, excel gibi programlar açıkken 3-4 GB değerindeydi. İşlemci kullanımı ”Xcode” açıkken %50-70 arasında zaman zaman ise %80’lere kadar çıkıyordu. Aynı zamanda pil tüketimi artmaya bilgisayar daha fazla ısınmaya başladı. ‘‘Xcode” programını kaldırdım. Sıradan günlük işlerimi hallediyor, safari, word, excel kullanıyorum. ”macOS Catalina” varken ortalama 7 saat civarında şarjı giden macbook’un şarjı ”macOS Sonoma” işletim sisteminde 2 saat içerisinde bitiyordu. Yaklaşık 2 hafta bu şekilde kullandım. Bir akşam word programında bir belge düzenlerken batarya %50 doluyken bir anda Macbook kapandı. Tekrar açmaya çalıştığımda pil boş şarja takın ikonu çıktı. Şarja taktım 5 dk sonra Macbook açıldığında batarya %60 oranında doluydu.

İşletim sistemini eski haline getirmeyi yani Macbook’a ”macOS Catalina” kurmaya karar verdim. Diğer kullandığım windows laptopumda ”TransMac” programı üzerinden Macbook için başlangıç USB’si oluşturdum (Başka bir yazıda Macbook için ”başlangıç USB” oluşturmayı ayrıca değerlendireceğim). Macbook’u formatladıktan sonra gerekli yönergeleri izleyerek ”macOS Catalina”yı kurdum. Yine de içimde bir korku vardı. Acaba bataryaya bilerek veya bilmeyerek kendim zarar vermiş olabilir miyim? Yeni Macbook almak zorunda kalır mıyım?

Neyse ki korkulan olmadı Macbook’a temel programları kurduktan sonra günlük rutin işlerime devam ettim. Ortalama 1 hafta bu şekilde kullandım, Sonuç beklediğim olumsuzlukta olmadı. Sakin kullanımda %70’lik dolu olan Macbook’u yaklaşık 6 saat 24 dakika kullandım. Eski kullanım değerlerime ulaştım. Macbook’un temel ısınma problemi ortadan kalkmıştı. Artık sürekli devreye giren işlemci fan sesi duymuyordum.

Apple Iphone’larda olduğu gibi Macbook’larda da yeni güncellemeler çıktıkça pil tüketimini artırıyor böylece batarya dayanıklılık süresini azaltıyordu. Cihazları sağlam olmasına rağmen bu durum kullanıcıları yeni cihaz almaya zorluyordu. Tabiki burada taktir kullanıcının, yani müşterinin. Cihazınızda size sunulan yeni işletim sistemi güncellemeleri almak zorunda değilsiniz. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor ki bilgisayar ya da telefonda kullandığınız uygulamalar bir süre sonra eski işletim sisteminizde çalışmayacak hale gelecektir.