Otomobil

BMW İ4 inceleme

Premium markalar arasında önemli bir yeri olan Alman BMW şirketinin i4 modeli %100 elektrikli ilk Gran Coupe modeli olarak karşımıza çıkıyor. İX modelinin ardından piyasaya sürülen BMW i4 özellikle BMW 4 serisinin tasarım olarak neredeyse birebir aynısı. Bu durum firmanın ilerleyen dönemlerde 1,2 ve 3 serisi modellerinde birebir aynı tasarım izlerinin olduğu elektrikli modelleri olacak mı sorusunu akla getiriyor. Rakibi olan Audi ve Mercedes markalarında elektrikli ve içten yanmalı motor seçenekleri olan araçların tasarımları birbirinden farklı olduğu göze çarpıyor. BMW i4 tasarım özellikleri nedir? 4 serisi ile olan benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir? BMW i4 modelini sizler için inceledim.

Ön tasarımda BMW i4 modelinin böbrek ızgaralarının dikey olarak daha belirginleştirildiği görülüyor. 4 serisinden farklı olarak hava soğutma fonksiyonuna sahip olmayan böbrek ızgaralar, üzerinde konumlandırılmış modern sensör teknolojisini barındırıyor. i4’ün M50 modelinde M performance karbon fiber böbrek ızgaraları kullanılmış.

Arka tasarımda BMW i4 modelinin bagaj kapağı üzerinde konumlandırılmış M-Performance karbon-fiber spoiler ve M-Perfromance karbon fiber arka difüzör spor otomobilin daha kesin hatlara sahip olmasını destekliyor.

BMW İ4 M50 paketinde 20 inç hafif alaşımlı çift renkli M performance jant takımı kullanılıyor.

İç tasarımda BMW i4 modelinde otomobile biner binmez yanlardan kavrayan şık spor koltuk, spor deri M-Performance direksiyon ve yeni makyajlı 3 serisinden tanışık olduğumuz 12.3 inçlik gösterge panelini 14.9 inçlik geniş kontrol ekranı ile birleştiren yüksek çözünürlüklü hassas dokunmatik duyarlığa sahip kavisli ekran karşılıyor.

Kim derdi ki günün birinden BMW’den artık el freni kaldırılacak 🙂 Önce el freni kaldırıldı. Yerine elektromekanik el freni geldi. Şimdi de BMW modellerinde görmeye alışkın olduğumuz önceki modellerde kısmen makyajlansa da hala gördüğümüz joystick vites topuzu artık kaldırıldı. Yerine Audi ve Volkswagen markalarında görmeye alışkın olduğumuz küçük, kademeli ileri-geri şeklinde çalışan vitesi tuşu konumlandırılmış BMW i4 modelinde.

Havalandırma menfezleri, klimatronic, kol dayama ve kapı içi detayları diğer BMW modellerinden alışkın olduğumuz şekliyle geliyor BMW i4 modelinde. Harman-Kardon ses sistemi BMW i4’ünüz ile adeta bütünleşiyor. Müzik dinlerken arabanızı sürmek sizi oldukça keyiflendirecek.

BMW i4 modelinde opsiyonel olarak sunulan BMW iconic sound electronic özelliği ile sürüş sesini hem otomobilin içinde hem otomobilin dışında duyabiliyorsunuz.

Amortisörlü bagaj kapağı önceki 4 serisi modellerinden alışık olduğumuz şekliyle arka cam ile birlikte açılıyor. Böylece BMW i4’te bagaj için geniş yükleme alanı kazandırılmış.

Apple Car Play ve Android Auto desteği ile akıllı telefonunuzu multimedya ekran ile bağlantısını sağlayabiliyorsunuz.

BMW İ4’ün teknik özelliklerine de kısaca değinmek istiyorum. i4 EDrive40 modelinde 217 HP güç, 430 nM tork üreten elektrik motorunun 0-100 km/h hızlanması 7.5 saniye. i4 M50 modelinde 544 HP motor gücü, 795 nM tork bulunan aracın 0-100 km/h hızlanması ise yalnızca 3.9 saniye. Ayrıca i4 M50 modelinde 2 adet eDrive elektrik motoru bulunuyor. 4 tekerden çekiş sistemi olan xDrive ve M-Sport fren sistemi kullanılmış.

Bir başka yazımızda görüşmek üzere. Okuduğunuz için teşekkür ederim.