Yazılım

Windows’ta Disk bölme

Yeni bir windows işletim sistemli bir bilgisayar aldınız üzerinde de windows güncel versiyonu hazır kurulu bir şekilde geldi. Bilgisayarınızı açtınız herşey kurulu ve sisteminiz kullanmaya hazır. ”Bu bilgisayar” iconu tıkladınız bir de baktınız ki o da ne? Tek sabit disk bölümlemesi yapılmış. Sabit diski nasıl böleceğim? Sabit diski şimdi bölebilir miyim? Sabit diski sonradan bölebilir miyim? Önce format atıp sonra mı sabit bölmem gerekir? Bunun gibi soruların cevabını bu yazımızda bulacaksınız.

Windows 11 işletim sisteminde başlangıç kısmındaki Windows iconuna sağ tıklayarak gelen menüden ”Disk Yönetimi’ni tıklıyoruz.

”Disk Yönetimi” uygulaması açılınca sabit disk sürücünüzü listelenmiş kısımda en altta göreceksiniz. Tek tıkla aktifleştirdikten sonra alt orta bölümde sabit disk sürücünüzün olduğu büyük kutuyu sağ tıklayarak ”Birimi Küçült” diyoruz.

”C sürücüsünü küçült” ekranında ‘‘Küçültmeden önceki toplam boyut” sabit diskinizin kapasitesini,Kullanılabilen küçültme alanı boyutu” sabit diskinizin boş olan kısmını yani bölünebilir kısmını gösteriyor. Benim bilgisayarımda küçültme alanı boyutu 715828 MB olarak gösteriyor. Bölünebilir alanın tamamını içermeden, bir kısmını 2’ye ayırmak istediğim için beyaz kutucuğa 400000 MB yazdım. Siz bölmek istediğiniz miktarı bölmek istediğiniz disk sürücüsü sayısına göre belirleyebilirsiniz.

”Yeni basit birim sihirbazı” açılıyor. ”Basit birim alanı” 40000 MB iken bunu 2’ye bölmek istediğim içim boş kutucuğa 20000 MB yazdım. Yönergeleri sırasıyla izleyip ”ilerle”, ”son” diyerek programı sonlandırıyoruz. 2’ye bölmek istediğim için aynı işlemleri 2 defa tekrarladım. Siz diskinizi kaça bölmek istiyorsanız aynı işlemleri o kadar tekrarlamanız gerekiyor.

Bu yaptığımız işlem bize ne sağladı? En önemlisi Windows işletim sisteminin bulunduğu diski yani C: sürücüsünü biçimlendirmek istediğimizde artık yalnızca C: sürücüsündeki belgeleriniz ve programlarınız silinecek. Önemli belgeleri D ve E: sürücüsüne kaydettiyseniz veri kaybına uğramayacaksınız. Sabit diskinizi istediğiniz zaman bölebilirsiniz, bilgisayarınızı satın aldığınız ilk gün ya da ilerleyen süreç içerisinde. Bu konuda unutmamanız gereken bir durum var. C: sürücünüz doldukça bölümleyebildiğiniz alan miktarı azalacaktır. Bu durumu dikkate almanızı öneririm.