Bilgisayar

ASUS Zenbook 14 OLED UX3402 inceleme

Anakart, ekran kartı ve dizüstü bilgisayar denince akla gelen ilk marka olan ASUS firmasının, Zenbook serisi, laptop modelleri arasında dayanıklılık ve kullanışlılık olarak öncü modellerinden. Bu yazıda sizlere kendi kullandığım kişisel bilgisayarım ASUS Zenbook 14 OLED UX3402 modelini tanıtacağım. Kendi kullanım deneyimim ve bilgisayarın olumlu ve olumsuz yönlerinden bahsedeceğim. ASUS Zenbook alınır mı? Soruların cevabını bu yazımızda bulacaksınız.

Askeri dayanıklılık sertifikasına sahip ASUS Zenbook 14 OLED modeli darbelere karşı oldukça dayanıklı. Kullandığım 8 aylık süre boyunca birkaç kez düşmesine rağmen herhangi bir hasar almadı.

14” 2.8K OLED ekrana sahip ASUS Zenbook UX3402 16:10 en/boy oranı, %90 ekran gövde oranı, 2880×1800 çözünürlük, 90 Hz yenileme hızı, 0.2 ms tepki süresi ve 550 nit parlaklığa sahip. OLED ekran tercih etmenizin en önemli nedenlerinden biri LCD ekranlara göre siyahların gerçek siyah olarak pikseller aracılığıyla yansıtılmasıdır. Bu durum daha gerçekçi görüntüler sağlıyor. Aynı zamanda zararlı mavi ışığı LCD ekranlara göre %70’e kadar azaltıyor. 2.8 K çözünürlük en ince detayları sizlere çok net bir şekilde gösteriyor. İşim gereği Windows işletim sistemli bilgisayar almam gerekiyordu. Ayrıca bilgisayarın ekran çözünürlüğü oldukça iyi olmalı yoğun ışıkta ekran netliğini sağlayabilmeli ve siyah-beyaz kontrast farkını net bir şekilde gösterebilmesi gerekiyordu. ASUS Zenbook 14 OLED UX3402 bu beklentilerimi fazlasıyla karşılayabildi diyebilirim.

12. Nesil Intel i7 işlemci, Intel Iris Xe grafik kartı dahili olarak bulunuyor. İşlemci performansı oldukça yeterli. Günlük işlerinizi ve fazlasını yapabiliyorsunuz. Uygulama kullanımlarında herhangi bir donma ya da takılma problemi yaşamadım. Ancak işlemci fanının birkaç program arka arkaya açtığınızda devreye giriyor olması ve sıcaklık artışı bu konuda negatif eleştirim olarak söyleyebilirim.

Asus Zenbook Windows 11 home kurulu bir şekilde geliyor. 16.9 mm kalınlığa sahip bilgisayar 1.39 kg ağırlığa sahip.

16 GB DDR5 Ram 4800 MHz , 1 TB PCIe 6500 Mb/saniye hızına sahip depolama alanı bulunuyor.

Asus Zenbook’un sol tarafında işlemci fan çıkışı ile 1 adet USB 3.2 bulunuyor. Tek USB çıkışı yetersiz. Mouse kullanmak istiyorsanız mecburen Bluetooth bağlantılı bir mouse almanız gerekiyor. Sol tarafında 1 adet HDMI portu, SD kart okuyucu, kulaklık jakı, 2 adet Thunderbolt 4 özellikli USB-C çıkışı bulunuyor. Bilgisayarınızı USB-C portundan 49 dk içinde %60’a kadar şarj edebiliyorsunuz. Üzerinde 75 Wh uzun ömürlü pil fabrika verilerinde 18 saate kadar kullanım süresi sunabiliyor. Pil kapasitesi yeterli ancak birkaç program açtığınızda işlemci performansına bağlı pil tüketimi çok ciddi oranda artıyor. 2020 model Macbook Pro’da aynı işlemleri yaptığımda pilden neredeyse iki kata yakın daha uzun süre yaralandığımı söyleyebilirim.

Dolby Atmos harman/kardon ses sistemine sahip ASUS Zenbook’ta klavyeye daha fazla yer kazandırmak için hoparlörler kasanın alt yan kısımlarına konumlandırılmış. Ses yüksekliği iyi olmasına rağmen bas ve tizler oldukça zayıf kalıyor. Ses netliği çok az diyebilirim.

Ergolift menteşe özelliği bulunan ASUS Zenbook’ta ekran kasa arası 180 derece açıklık sağlayabiliyor. Bilgisayar kapalıyken tek elle kapağı kaldırmanız oldukça zor. Bu durum Macbook ile karşılaştırdığımda böylesine performanslı ve kaliteli bir bilgisayar için eksiklik olduğunu düşünüyorum.

Bilgisayarı açtığınız tuş üzerine konumlandırılmış parmak izi okuyucu oldukça hızlı çalışıyor.

ErgoSense Klavye ve numpad özellikli touchpad bulunuyor.

Üzerinde kurulu gelen My ASUS ve Glide X programı oldukça kullanışlı programlar. Bir başka yazımda bunlara deneceğim.

ASUS Zenbook 14 OLED UX3402 dizüstü bilgisayar oldukça performanslı ve dayanıklı bir bilgisayar diyebilirim. Gündelik işlerinizi mobil olarak her ortamda rahatlıkla yapabilirsiniz. Ses netliğinin az olması işlemci fanının sık sık çalışması, cihazın ısınması ve birkaç program aynı anda açtığınızda pil tüketimin çok artması temel dezavantajları diyebilirim.