Yazılım

TradingView programı nedir?

Paranın banka hesabınızda rakamsal varlığı olmadan önce hisse senetlerinin bile bir belge (kağıt) şeklinde alındığı dönemler vardı. Hatta eskiden beri borsa ile ilgilenenler hisse senetlerine hala kağıt diyorlar 🙂 Artık bu dönem büyük oranda değişti. Günümüzde artık tüm finansal piyasaların takibi mobil ortamda programlar aracılığıyla yapılıyor. Banka hesabınıza giriyorsunuz birine para göndereceğiniz zaman ”EFT” ya da ”FAST” ile transferinizi yapıyorsunuz. Hisse senetlerinizin takibi/alım-satımını ve birçok finansal piyasa verilerini internet bankacılığında aracı kurumunuzun size sağladığı program üzerinden gerçekleştiriyorsunuz. TradingView ise tüm finansal piyasa verilerinin detaylı bir şekilde gösterildiği, windows, macOS, android ve ios uyumlu çalışabilen oldukça yararlı bir program. TradingView programı özellikleri nelerdir ? Bu yazımızda çok detaya girmeden TradingView hakkında sizlere bildiklerimi aktarmaya çalışacağım.

TradingView programının en çok kullandığım özelliklerinden bahsedeceğim. Sağ tarafta gördüğünüz kısımda ”İzleme listesi”nin hemen yanındaki ”+” işaretine basarak kendi takip listenizi oluşturuyorsunuz. TradingView’da kendi takip listemi örnek olarak ”genel piyasalar” , ”BİST hisse senetleri” ”ABD hisse senetleri” ve ”Kripto paralar” olarak düzenledim. Böylece istediğim verileri takip edebiliyorum.

TradingView’da herhangi bir coin/hisse senedi grafiğini açtınız. Burada örnek olması için bitcoin grafiğini açtım sağ üst köşede para birimi olarak gördüğünüz ”USD” kısmını tıklayarak BTC/USD, BTC/TRY gibi verileri değiştirerek görmek istediğiniz veriyi/pariteyi güncelleyebiliyorsunuz. Bu bize ne sağlayacak 🙂 Özellikle ülkemiz gibi enflasyonist ülkelerde kendi borsalarının ve hisse senetlerinin ”USD” bazında grafiği reel/nominal getiriyi görmek açısından oldukça önemli.

Sağ tarafta Bitcoin grafiğinde mouse ile fiyat üzerinde scrollu aşağı-yukarı hareket ettirerek fiyat aralıklarını daraltabiliyorsunuz. Scroll’u grafiğin ortasına gelip aşağı-yukarı hareket ettirdiğinizde TradingView’da zaman aralıklarını daraltarak görebilirsiniz.

TradingView’da herhangi bir veri grafiğini açtınız. Üst kısımda ”Göstergeler” kısmında açılır bir menü karşınıza çıkıyor. Tıkladığınızda eklemek isteyeceğiniz bildiğiniz ya da bilmediğiniz bir sürü ”indikatör” sizi karşılıyor. Ücretsiz sürümde 2 indikatör kullanabilirsiniz. Pro sürüme geçerseniz ekleyeceğiniz indikatör sayısı artıyor.

TradingView’da sık kullanılan indikatörlerden ”Bollinger bantları” ve ”hareketli ortalama”yı yukarıdaki grafikte örnek olarak programa ekledim.

Ekranın sol tarafında aşağı doğru uzanan menü içerisinde ”trend çizgisi ve fibonacci gibi teknik analizde sıklıkla kullanılan özellikler TradingView içerisinde görülüyor. Çalışmanızda bunları da kısıtlama olmaksızın kullanabilirsiniz.

Bir hisse ya da coin almak istiyorsunuz. Ancak şu an bulunduğu fiyat aralığının çok pahalı olduğunu düşündünüz. Alım için hedef fiyat belirlediniz. Bunun nasıl takip edeceksiniz? TradingView’da alarm özelliği ile bu mümkün. Grafiğini görmek istediğiniz ilgili veriyi açtıktan sonra yukarıda ”Alarm” simgesini tıklayıp açılır menüde koşul kısmında istediğiniz koşulların gerçekleşmesine göre ”alarm” kurabiliyorsunuz. ”Tamam ama ben istediğim koşullar gerçekleşince bunu takip edemem ki. Aracı kurum hesabımdan otomatik olarak alım yapmıyor mu TradingView?”. Bunun cevabı evet 🙂 Aracı kurum nasıl bağlanır? Tradingview iOS uygulaması üzerinden göstereceğim.

Aracı kurum hesabımızı bağlamak istediğimiz verinin grafiğini açıyoruz. Ben bitcoin grafiğini seçtim. Sağ alt köşede ”…” (3 nokta) simgesini tıklıyoruz.

TradingView açılan menü ekranında en üstte yer alan ”Bağlantı Aracısı” kısmını tıklayınca karşımıza aracı kurum ekranı açılıyor.

İlgili aracı kurumunuz TradingView ile anlaşmalı ise bu ekranda çıkacaktır. Aracı kurumunuzu bağlayarak TradingView’deki emirleri iletebilirsiniz.

TradingView çok yararlı ve güzel bir program. Hisse senetleri, kripto paralar ve global borsalar ile uğraşıyorsanız muhakkak indirip denemenizi programı kurcalamanızı öneririm. Pro sürümü almanıza şimdilik gerek yok 2 temel indikatör sizin işinizi giriş seviyede karşılayacaktır. Bir başka ”yazılım” köşemizde sizlere ”Matrix IQ” programını anlatmaya çalışacağım. Okuduğunuz için teşekkür ederim…