Nostalji

Acer Aspire 5520

Dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar artık hayatımızın her alanında. Eskilerde hantal masaüstü bilgisayarlar ve ağırlığı 5 kg’a ulaşan yokuşta arabamız geriye kaymasın diye takoz niyetine kullandığımız dizüstü bilgisayarlarımız vardı 🙂 Nostalji serimizde sizlere kendi ilk dizüstü bilgisayarım olan Acer Aspire 5520’yi anlatmaya çalışacağım.

2007 Üniversitemin ilk yılıydı. Herkes gibi beni de dizüstü bilgisayar almalıyım heyecanı sarmıştı. ilk öğrenim kredimi aldığımda taksitlerini kendi imkanlarımla ödeyeceğime söz vererek ilk bilgisayarımı aldırdım 🙂 Nasıl mutluydum. Hemen eve geldim gerekli programları bulup kurmuştum. Klavyesinin tuşları beni büyülüyordu. Prizden çıkardığımda 1 saate yakın oyun oynayabiliyordum. Ayrıca Wi-Fi’si bile vardı. Tam 4.78 kg ağırlığında olan Acer Aspire 5520 o zamanlar hiç de ağır gelmiyordu.

Üzerine çok bilgisayar eskittim. Hani ilk göz ağrısı derler ya. Acer Aspire 5520’nin yeri de bende her zaman ayrıdır. Yıllarca kendi taşıma çantasında muhafaza ettim. Geçenlerde tozlarını gidermek ve termal macunlarını yenilemek amacıyla kasasını açtım. Gördüğüm görüntü karşısında ufak bir şok yaşadım. Nasıl olabilir? 15 yıllık dizüstü bilgisayarın içerisinde neredeyse toz dahi yoktu:) Termal macunları yenileyip kasayı kapattım.

2 çekirdekli AMD Athlon 64 T-55 kodlu işlemcinin toplamda 256 KB ön belleği bulunuyor. Intel Core i7 1260p işlemcinin 18 MB ön belleğini düşününce teknolojinin 15 yılda ne kadar ilerlediğini görüyoruz. Maksimum işlemci frekansı AMD Athlonda 1.8 GHz olarak belirtilmiş.

Acer Aspire 5520’de toplam 1 GB RAM bulunuyordu. Ben 1 GB RAM’i de diğer slota kendim ekledim. Üzerinde hala daha 120 GB HDD sabit disk bulunuyor. 15.4 İnç ekran genişliği,1280×800 maksimum çözünürlük bulunan Acer Aspire 5520 modelinde 8 ms gecikme hızında 220 nit parlaklık ayarında ve 60 Hz ekran tazeleme hızında LCD ekran kullanılmış.

DVD-Writer özelliği bulunan Aspire 5520’de 896 MB NVIDIA GeForce 7000M GPU ekran kartı bulunuyor. Zamanın iyi ekran kartlarındandı rahmetli 🙂

Acer Aspire 5520 günümüzde kullanılır mı? Bu durumu test ettim bilgisayarı yaklaşık 1 haftadır günlük işlerimde kullanmaya çalıştım. Toplam 4 adet USB 2.0 USB portu bulunan bilgisayarın USB yazma ve okuma hızı oldukça düşük.

Age of Empires 2, Rise of Nations ve NFS Underground 2 gibi kendi zamanının oyunlarını yeterli performansta çalıştırabiliyor. Ancak yükleme kısmı biraz zor oldu benim için 🙂

Wireless bağlantı hızı oldukça yavaş. Evde kullandığım internet 200 Mbps olmasına rağmen Youtube sayfasının ve videoların açılması oldukça yavaş.

Word, Excel gibi office uygulamaları açmanız nispeten daha kolay ve daha hızlı. Bu yüzden Acer Aspire 5520 kullanmak isterseniz sadece bu uygulamaları kullanmak amacıyla işe yarar.

Dolby Atmos ses sistemi zamanın iyi ses sistemlerindendi. Ancak şu an beklentileri karşılayacak durumda değil. Ses netliği ses seviyesi yeterli değil.