Nostalji

Iphone 3G inceleme

2007 yılında Apple’ın ilk Iphone modelini (Iphone ya da Iphone 2G olarak biliniyor) tanıtmasıyla Apple akıllı telefon piyasasına girmiş oldu. 2008 yılında Iphone 3G modelini tanıtan Apple bir önceki modeline göre donanımı güncellemiş, kasa materyalini yenilemiş siyah ve beyaz renklerde olmak üzere renk seçenekleri sunmuştu. Apple Iphone 3G özellikleri nelerdir? Iphone ile ilk tanışma hikayem ve telefonun detaylı incelemesini sizlere sunuyorum. Keyifli okumalar 🙂

Nokia’nın tuşlu telefonlarını kullandığım 2008-2009’lu yıllarda fakülteden dönem arkadaşımla bir kafede oturuyorduk. Cebinden telefonunu çıkarıp masaya koydu. Arkasında ısırılmış elma simgesi olan bir markaydı bu (o zamanlar Apple olduğunu bilmiyordum 🙂 ). Siyah renkli kenarı gri metal çerçeveli, alt tarafında yuvarlak ama içinde kare bir simge tuşu bulunan bir telefondu bu. Sordum arkadaşıma bu nedir? Iphone dedi. Düşündüm phone telefon demek. Evet bu bir telefondu çok mantıklı :). Aldım elime inceledim, ekranın parlaklığı, renk tonları, dokunmatik hassasiyeti beni büyülemişti. Fotoğraf çekmek istedim telefonun efektleri ve fotoğraf kalitesi muazzam iyiydi. Iphone ile heyecan dolu ilk karşılaşmam bu şekilde oldu.

Aradan yıllar geçti ve Iphone 3G buldum ve bunu incelemek istedim. Iphone 3G özellikleri neler? Detaylar metinde.

115.5×62.1×12.1 mm boyutlarda ve 133 gram ağırlığında üretilen Iphone 3G, 3.5 inç ekranı 320×480 piksel çözünürlüğü ve 2 MP arka kamerası bulunuyor. Ön kamerası bulunmayan Iphone 3G’nin toza ve suya dayanıklığı bulunmuyor. 128 MB RAM, 412 MHz tek çekirdekli işlemcisi, 1150 mAh pil kapasitesi, 8/16 GB depolama seçenekleri ile kendi zamanının en iyi telefonuydu.

Çok noktalı (multi-touch) dokunmatik kapasitif ekran, 16 milyon renk, 24 bit renk derinliği, 165 ppi piksek yoğunluğu ve Corning Gorilla Glass ekran Apple’ın telefon konusunda geleceğinin ne kadar parlak olduğu konusunda bizlere ışık tutuyordu aslında. Nokia o dönemde Lumia dokunmatik ekranlı modelini çıkarmış, telefonlarında Windows Phone yazılımını kullanıyordu. Ancak Windows Phone yazılımı yeterli randımanı sağlayamıyordu Nokia Lumia modeli için. Apple yavaş yavaş akıllı telefon piyasasında hakimiyetini artırmaya başlamıştı.

Apple Store’da uygulama desteğinin az olması o dönemin en önemli problemiydi. Her fotoğrafın ortalama 800 kb dosya büyüklüğü olduğu düşünüldüğünde 8 GB versiyon bile size fazlasıyla yetecek depolama alanı sunuyordu.

Iphone 3G iPhoneOS 2.0 işletim sistemiyle geliyordu. Daha o zamanlar adı iOS bile olmamıştı 🙂 Çok Basic bir işletim sistemiydi. Arayüzü çok basitleştirilmiş oldukça stabil bir işletim sistemi olarak biliniyordu.

Telefonu yaklaşık 1 hafta kullandım. Tabiki ikinci telefonum olarak 🙂 Bol bol fotoğraf çektim (fotoğrafları görsellere ekliyorum, yorum sizin). Safari programını kullanarak internette gezindim. İnternet bağlantı hızı Wi-Fi desteğinin eski nesil olmasından dolayı oldukça yavaş kaldı. Görüntü kalitesi şimdiki telefonlarla karşılaştırırsak oldukça düşük. Ama o yılların efsanesi olduğu gerçeğini değiştirmiyordu bu durum. Şarjın çok çabuk bitiyor olması ses seviyesinin görece düşük kalması en önemli eksiklikleri diyebiliyorum. Navigasyon biraz yavaş kalsa da arabada kullanımı beni tatmin etti.

Üzerine çok fazla model Iphone geldi. Ama Iphone, Iphone 3G ve efsane kasalı Iphone 4 gibi hiç birisi bunlar kadar devrim niteliğinde olmadı. Bir başka nostalji yazımızda görüşmek üzere 🙂