Bilgisayar

Apple M2 ve Intel Core i7 1260p Geekbench testi karşılaştırma

Dizüstü bilgisayar dünyasında 2020 başında M1 işlemcisini tanıtan Apple firması kendi işlemcisini üreterek artık bu alanda ciddi söz sahibi olmuş durumda. Bir tarafta yılların işlemci üreticisi Intel bulunurken diğer yanda dünyanın en büyük teknoloji şirketi Apple işlemci üretiminde. Apple bu yıl özellikle M3, M3 Pro ve M3 Max işlemcileri ile çıtayı oldukça yükseltti. Peki mobil bilgisayarlarda kullanılan Intel Core i7 1260p mi yoksa yine aynı yılda üretilen M2 işlemci mi tercih edilmeli? Her ikisine de Geekbench 6 testi uyguladık. Sonuçları sizlerle paylaşacağım.

Apple firmasının Macbook Air, Macbook Pro ve Mac Mini ile iMac bilgisayarlarında kullandığı işlemci olan M2 15 watt güç tüketimine sahip. 3.49 GHz bazal işlemci frekansına sahip CPU’nun 8 tane çekirdeği bulunuyor. Intel Core i7 1260p 2.49 GHz bazal işlemci frekans değerlerine sahip CPU’nun toplam 12 çekirdekli iç yapısı bulunuyor. Intel Core i7 1260p’nin 28 watt güç tüketim değeri bulunuyor. Bu durum M2 işlemciyi düşük güç tüketimi konusunda neredeyse 2 kata yakın bir avantaj sağlıyor.

Gelelim test karşılaştırma sonuçlarına ve sonrasında da değerlendirmeye.

Çıkan sonuçlara şaşırdığımı sizlere söylemeliyim. Daha fazla güç, performans ve aynı zamanda daha düşük güç tüketimi amacıyla EVO platformunda üretilmiş Intel Core i7 1260p Multi-Core skorunda M2 işlemciyi geçmeliydi diye düşünüyordum. Hem Single-core hem de Multi-core skorunda 1. Mac M2 işlemci oldu.

Apple, işlemci performansları ve işlemci verimliliği konusunda Intelin önüne geçmiş durumda. Bir başka test konumuz her iki işlemcinin GPU çekirdekleri ve dolayısıyla grafik performanslarıyla ilgili olacak. Takipte kalın.