Mobil

2.4 GHz- 5 GHz Wi-Fi ağ farkları

Yeni nesil kullandığımız modemlerde 2.4 GHz ve 5 GHz olmak üzere iki farklı ağ seçeneği olduğu görüyoruz. 2.4 GHz ve 5GHz Wi-Fi ağ farkları nelerdir?

Günümüzde Wi-Fi ağları 2.4 GHz ve 5 GHz olmak üzere 2 farklı frekansta çalışıyor.

2.4 GHz ağlar 2.4 GHz-2.62 GHz frekansları arasında her 5 MHz’lik bantta 1 kanal olmak üzere çalışır.

5 GHz Wi-Fi ağları ise 5.18-5.85 GHz frekansları arasında her 5 Mhz aralıkta 1 kanal bulunmak üzere ayrılır.

Ağ frekansı yükseldikçe dalga boyu kısalacağı için kırınım yeteneği zayıflar. Bu durum da bu frekans aralığında iletilen sinyallerin engeller içerisinde geçmesini zorlaştırır. Yani 5 GHz WiFi sinyallerinin 2.4 GHz sinyallerine göre aynı güç seviyesinde kapsama alanı düşüktür.

2.4 GHz Wi-fi sinyalleri 5 GHz sinyallere göre çok daha uzak mesafelere aktarılabilir. Ancak 5 GHz sinyalin veri aktarım hızı daha yüksektir.

Mikrodalga fırın, buz dolabı ve floresan lamba gibi, bluetooth veya kablosuz bağlantı kullanan diğer ürünler de 2.4Ghz kanallarını kullandıklarından, bu tür cihazlar yönlendiricinin bağlantı kalitesini etkileyebilirler.

Sıva, ahşap şeritler, çelik teller, metal dolaplar, çimento duvarlar gibi bazı yoğun maddeler veya eşyalar, ayrıca kablosuz yönlendiricinin koltuk veya dolap arkasına yerleştirilmesi, Wi-fi sinyallerinin iletimini zayıflatmaktadır.

2 farklı frekansta çalışan modeminizi uygun yere konumlandırmak önemlidir. Uzak odalarda Wi-Fi bağlantısı 2.4 GHz ağı üzerinden veri transferi yapılacağı için iletim hızı düşecektir. Bu nedenle modemi tüm odalara uygun konumlandırmak veri transferinde maksimum performansı yakalamanızı sağlayacaktır.