Bilgisayar

Ledger Nano S ve Ledger Nano X

2022 yılında dünyanın en büyük 2. kripto para borsası olan FTX borsasının çöküşüyle birlikte gelen süreçte kullanıcıların kripto varlıklarını çekememesi son yılda kripto varlıklarımı nasıl güvenle saklayabilirim sorusunu akla getirdi. Soğuk para cüzdanı ve ledger nedir?

Ledger nedir?

Ledger kullanıcının özel anahtarlarını güvenli bir donanım aygıtında depolayan bir kripto para cüzdanıdır. Bir cüzdan oluşturduğunuzda özel anahtar ve açık anahtar olmak üzere 2 çeşit anahtar üretilir. Cüzdanınız anahtarlarınızı saklar ve işlemleri imzalamanıza, yeni işlem adresleri üretmenize, transfer gerçekleştirmenize, portföyünüzü takip etmenize, kriptolarınızı yönetmenize ve dApp’ler ile etkileşime girmenize imkân sağlar. Böylelikle bitcoin, etherium, ripple gibi kripto varlıklarınızı iki adımlı doğrulama yöntemiyle güvenle saklayabilirsiniz.

Ledger Nano X ve Ledger Nano S

Her iki kripto para cüzdanı da soğuk cüzdan özelliği taşımaktadır. Nano X dahili pili ve bluetooth özelliği var iken Nano S ise sadece bilgisayara bağlı olarak kullanılır ve Bluetooth özelliği bulunmamaktadır. Mobil Ledger Live uygulaması ios ve Playstore’dan kolaylıkla indirilerek yalnızca Nano X’te kullanılmaktadır. Ledger Live macOS ve windows masaüstü uygulaması hem nano X hem de Nano S’te kullanılmaktadır.

Ledgerda kaç Coin depolayabilirim?

Hafıza durumu maalesef Ledger Nano S’te önemli bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Ledger Nano S 138 kb depolama özelliğine sahipken Ledger Nano X 1.76 mb depolama alanına sahip. Bu durum Nano X’in Nano S’e göre 13 kat fazla depolama alanı anlamına geliyor. Örneğin bitcoin uygulamasının soğuk cüzdanınıza kurduğunuzda yaklaşık 58 kb yer kaplayacaktır. Daha fazla coin depolamak isterim 3. parti cüzdanları gönül rahatlığı ile kurmak istiyorum derseniz Ledger Nano X öncelikle tercih etmeniz gereken model olacaktır.