Bilgisayar

Mac Mini 2023 inceleme

Apple’ın ürün gamında iMac modellerine alternatif kendi masaüstü Apple bilgisayarını kurmak isteyenler için ürettiği Mac Mini 2023 modelini inceledim. Mac Mini özellikleri neler? Mac Mini alınır mı? Bu soruların cevaplarını arayacağız.

M1 ve M2 silikon işlemcilerini üreten Apple firması bu işlemcilerini Macbook Pro, Macbook Air, iMac ve Mac Mini modellerinde satışa sunuyor. M2 ve M2 pro işlemci ile satılan Mac Mini’de sizlere M2 işlemcinin dahil olduğu Mac Mini’yi anlatmaya çalışacağım.

8 çekirdekli CPU, 10 Çekirdekli GPU, 8 GB Ram ve 256 GB SSD depolama ünitesi bulunan Mac Mini’de Intel tabanlı Mac Mini’ye göre kod derleme, video düzenleme, Photoshopta hızlı filtreleme özellikleri 3.5 kata kadar artırılmış.

19.7×3.58×19.7 cm kare şeklinde tasarlanmış Mac Mini 1.18 kg ağırlığa sahip. Kutu içeriğinden elektrik kablosu çıkıyor sadece. HDMI kablosu da çıksaydı fena olmazdı aslında 🙂

Alüminyum kasa olarak üretilen Mac Mini 150 watt çalışma gücüne sahip. 2 adet Thunderbolt, 2 adet USB 3.1, 1 adet ethernet girişi, 1 adet HDMI, 3.5 mm kulaklık jakı ve elektrik girişi bulunuyor. Ayrıca Mac Mini’nin hemen arkasında konumlandırılmış dahili hoparlör bulunuyor. Bazal seviyede ses düzeyi sağlayan hoparlörün performansını bu kadar beklemiyordum 🙂 Thunderbolt 4 ile 40 Gbps, 2. nesil USB 3.1 ile 10 Gbps’ye kadar veri aktarımı sağlayabilirsiniz.

Mac Mini Bluetooth 5.3 ve Wi-Fi 6E ile geliyor.

Thunderbolt 4 aracılığıyla 60 Hz’e kadar 4K ve 6K, HDMI aracılığıyla 6K’ya kadar çözünürlük desteği Mac Mini’de sunuluyor.

Adı küçük kendi fonksiyonları kocaman olan Mac Mini, masaüstü MacOS işletim sistemi ile çalışmak isteyenler için tercih nedeni oluyor. Bunu bir de Apple Mac Studio ile almak isterseniz ödeyeceğiniz ücret artıyor. Böyle bir durumda iMac tercih etmek fiyat/performansa göre daha mantıklı bir seçenek olabilir.